10+1 dolog ami segíthet rajtad télen

Szeretnék veled megosztani 10 dolgot, amit magadnak is megtudsz csinálni, akár garázsban, akár az utcán parkolsz az autóddal a rideg vagy épp esős téli napokon. Ráadásként készültem egy extra tippel is hátha neked épp arra lenne szükséged! A cikkben csakis olyan termékeket találsz, amiket kipróbáltam és úgy érzem megfelelőek arra, hogy neked is segítsenek! Megtalálhatod őket az oldal webáruházában, nálam személyesen, vagy a forgalmazó oldalán.

Miért fontos ez?

Ősszel ahogy beköszönt a borongós idő egyre kevesebbet járunk autómosóba hisz gyakran nincs értelme lemosni a kocsit ha minden nap esik a város pora pedig folyton a Te autódon landol… Ha épp nem is a városban laksz akkor sincs ez másként. A tél folyamán ahogy kevesebb időt fordítasz az autóra ő boldogan gyűjti neked a problémákat a tavaszra. Ezek ellen javaslok most neked 10+1 dolgot ami segíthet rajtad! Ha nem szeretnél lemaradni hasonló tippekről vagy számodra hasznos információkról akkor javaslom, hogy íratkozz fel az oldal alján!

10. Szilikon lehúzó az ablakokhoz

Biztos Te is ismered azt a ma már elég sok helyen kapható kézbeillő alkalmatosságot amit szilikon lehúzónak hívnak… De csak remélni tudom, hogy nem arra használod, hogy mosás után lehúzod vele a vizet! Inkább arra használd, ami kevesebb kárt okoz, húzd le vele a vizet az ablakokról reggelente mielőtt elindulsz! Az ablaktörlő nem arra való, hogy a reggeli álló vízfátyolt söpörje le. Így megkíméled a lapátokat, a lapát mozgató motort és az üveget is, hisz pláne ősszel/télen a szálló por koncentrációja sokkal magasabb, ami éjszaka ráül az amúgy is nedves majd reggelre vizes szélvédőre, s reggel az első törlésnél egy kisebb fajta sivatagot kezdesz el törölni a szélvédőn… nem viccelek, saját tapasztalatból mondom!

9. Zár olajzás

Lerágott csontnak tűnik, de a KSH adatai is igazolják, hogy a magyarországi személyautók átlag életkora 17 év! Mire enged ez következtetni? Számos olyan típus van a piacon amiről köztudott, hogy gyártási problémák miatt a zárak boldogan befagynak akár csak pár fokkal a nulla alatt egy hűvösebb téli estén! Légy előrelátó, ha tudod, hogy a Te autód is ilyen vagy fordult már elő veled, tedd meg, hogy befújod a zárat mielőtt jönnek a fagyok! A piacon számos olyan termék kapható ami megoldást nyújt neked erre a problémára! De ha már ott vagy fújd be a kilincs csúszó részeit is ahova szintén gyakran befolyik a víz. A mértékletesség itt is fontos, ne vidd túlzásba!

8. Szilikon a kéderre

Az előző tippnél már láthattad, hogy nem épp fiatal az átlag autó manapság… Ennek azonban mindenre hatása van és ez alól nem kivétel az ajtókat körbevevő kéder gumi sem, ami általában jó minőségű rugalmas anyag. Kezdetben… aztán ahogy öregszik, a kinyílt pórusokon keresztül képes nedvességet felvenni, és zárt ajtónál hűvös téli estéken előfordulhat, hogy be is fagy az ajtó… Reggel nyitod és érhet is meglepetés mikor a gumi egyik fele az ajtón a másik a helyén van! Segíthetsz ezt elkerülni kifejezetten erre a problémára kifejlesztett szilikon tartalmú kédergumi ápolókkal, amik kialakításuk révén megkönnyítik neked a kezelést a kis szivacsos fejjel. Kend le az összes ajtó gumiját, a csomagtartót is, és ha van tetőablakod ne felejtsd el azt sem!

rubber-silicone

7. Páramentesítés

Ugye veled is előfordult már, hogy reggel nem tudtad eldönteni vajon a szélvédőn maradt még valami vagy belülről párás az üveg…? Más is gondolt már erre! Ezért léteznek olyan az ablak belső felületére való szerek, amik gondoskodnak arról, hogy a pára nem tudjon lecsapódni a felületen —> RRC párásodás gátló a megoldás! Ugyanakkor figyelj rá, hogy egy üvegfelületet mindig hagyj kezelés nélkül az autóban, hisz csodák nincsenek! Annak a párának valahol le kell csapódnia!

anti fog párásodás gátló

6. Impregnált szövet szőnyeg

Nehéz eldönteni hol hozz áldozatot a praktikum és az esztétika között, de ha úgy döntöttél télre sem cseréled ki a szőnyegeid gumira a könnyebb tisztíthatóság érdekében, akkor gondolkozz el a felkészítésen. A kárpit szövetek impregnálására is van mód, így megelőzheted, hogy a sár vagy a víz átitassa őket megelőzve ezzel a későbbi nehézkes takarítást vagy kellemetlen szagokat…

5. Gumiszőnyeg

Inkább úgy döntöttél fontosabb neked a padlókárpit tisztasága vagy épp csak olyan helyen laksz, ahol elég sok koszt hordasz be az autóba… Így választottál egy nem feltétlenül esztétikus ellenben praktikus gumiszőnyeget. Nagyon jól tetted!

De ha esetleg mégsem, akkor most sincs késő! Az univerzális olcsó, és általában se nem esztétikus se nem passzol. Az adott típushoz illő gyári garnitúra remek választás de márkától függően azért lehet borsos az ára. A felső kategóriát pedig a gyártott szőnyegek képviselik, hiába gumi! Akár színes szegéllyel, rögzítő pontokkal és garantáltan pontosan fognak illeszkedni amennyiben a legjobb megoldást keresed.

4. Önkiszolgáló autómosó

Mindegy, hogy télen vagy nyáron van szó az autómosásról, egyik esetben sem könnyű a választás mivel s hogyan… Neked fontos lenne az állagmegóvás, de lehet, hogy sem időd sem energiád nincs az otthoni autómosásra – ami egyébként már környezetvédelmi és egyéb szabályokba is ütközik helyenként. Télen valószínűleg nem tenne boldoggá mikor a két vödrös megoldással, kockára fagyott kezekkel mártod a szivacsot a vödörbe… Ha kiakarod valahogy húzni a telet akkor marad a kézi mosó vagy az önkiszolgáló. A kézi időigényes hisz valószínűleg ott kell hagyni az autódat, az önkiszolgáló kézenfekvő, gyors, és bár nem alapos de megteszi míg kihúzod tavaszig! Jellemzően TILOS bennük olyan szereket használni amit nem ők szolgáltatnak, így (ne) vigyél magaddal pl. felnitisztítót vagy bármilyen más vegyszert mert elképzelhető, hogy legközelebb nem fognak szívesen látni. De ilyenkor ne legyél mérges, egy ilyen önkiszolgáló mosó nem gyerekjáték üzemeltetés szempontjából és kialakításukat tekintve azokra a vegyszerekre vannak optimalizálva a tisztító berendezéseik amiket a gépekben használnak. Ha túl vagy a mosáson akkor pedig ne feledd, a legjobb barátod egy szárazoló kendő lesz! Nagy mérete segít abban, hogy szinte csepp mentes legyen az autód! De ne töröld, csak “lapogasd” hisz a felület nem tiszta csak olyan mintha tiszta lenne…

3. Waxolás

Minden ami wax, viasz, vagy bármilyen bevonat, két célt szolgálhat. Az egyik és ritkább az, hogy az autód úgy nézzen ki mintha egy autókiállításon lenne! Hát ki nem szeretné ezt!? De most esetünkben ami neked fontosabb, hogy olyan védelem lakjon az autódon ami könnyebbé teszi számodra a karbantartást azáltal, hogy kevésbé hagyja megtapadni a koszt a felületen. Amennyiben sasszemmel figyelted az őszi ajánlatokat akkor egy megfelelő waxal le is kezeltetted az autódat, tovább megyek – erre már sokkal korábban gondoltál és kerámia védelem van rajta!

De… ha mégsem akkor sincs veszve semmi! Keress olyan önkiszolgáló mosót ahol van külön viasz program, ha pedig magad szeretnél gondoskodni effajta védelemről akkor azt is megteheted – amennyiben erre egy fedett és megfelelő hőmérsékletű helyiség áll rendelkezésre —> ezzel a csomaggal.

2. Szélvédő impregnálás

Az önkiszolgáló mosóban a viaszból jutott a szélvédőre is, de lássuk be annak a viasznak nem az az elsődleges célja, hogy a szélvédőt védje. Erre léteznek már megfelelő bevonatok (folyékony, láthatatlan ablaktörlő – különböző neveken) melyek egységes küldetése, hogy a víz ne tudjon megtapadni az üveg felületén. Ennél fogva a cseppek mikrocseppeké válnak nem fátyolt alkotnak, és talán ami a legfontosabb, hogy bizonyos sebesség felett legördülnek a felületről így téve biztonságosabbá a közlekedést! E bevonatok csúcsa ugyancsak a kerámia ami számos további előnnyel jár.

1. Tavaszi légkondi fertőtlenítés

Nagyjából mindent megtettél amit lehet a borús idő közepette, talán csak egy dolog maradt már az pedig a Te és utasaid egészsége! A tavasz és a melegedés közeledtével az autó szellőző és egyéb részeiben boldogan burjánzanak és kelnek életre az árgus kis baktériumok. Tedd meg a saját érdekedben, szánj rá 15-30 percet és végeztess egy utastér fertőtlenítést. A piac mára lehetővé tette, hogy válassz a klasszikus ózon vagy épp a természetes eredetű és épp olyan jó hatásfokkal működő alternatív megoldások között! Meglátod míg tavasszal az emberek csak tüsszögnek és az orrukat fújják de nem tudják miért, téged ez nem fog utolérni! 

IMG_0515

+1 a ráadás

Ha már idáig eljutottál, akkor leírok még egy dolgot amivel végre nem csak magadnak teszel jót! Télen is gondoskodj arról, hogy a kerékjárati ívek tiszták legyenek! Tényleg fontos! Gondolj a praktikumra, a felgyülemlett sár, nedves felhordás, só mind megtapad a kerékjáratban vagy mögötte és alattomosan egyfolytában kárt okoznak! Garázsod van? Szereted ha reggel sártócsa áll a kocsi alatt!? Kétlem! És ne felejtsd az autószerelőt sem! Te szeretnél ott állni a kocsi alatt mikor öklömnyi sárgolyók hullanak a nyakadba…? Kétlem! Így arra kérlek szánd rá az a plusz pár másodpercet ott a mosóban és legyél alaposabb miközben a kerekek környékén mosod az autót!

Örülök, hogy idáig eljutottál és annak még jobban örülök, ha úgy gondolod hasznos információkat vagy éppen tippeket találtál itt amiket később magad is megvalósítasz. Az itt említett bármelyik tippel kapcsolatban nyugodtan kérdezz ha kérdésed van, vagy keress személyesen, akár telefonon ha csak szeretnél jobban elmerülni a témában vagy nincs kedved magadnak megcsinálni. Az autóápolás nyilván egy ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb témakör nem is beszélve a telített piacról mint a termékeket mint a szolgáltatókat beleértve. Bármilyen igényed van az autódra vonatkozólag, keress bátran és biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megoldást!

Hívj bátran: +36-30-459-0200

  Amennyiben másnak is ajánlanád ezeket a tanácsokat, ne habozz, oszd meg velük!

  Share on facebook
  Facebook
  Share on pinterest
  Pinterest
  Share on email
  Email
  Share on print
  Print